Press "Enter" to skip to content

Da li psi treba da jedu pileće kosti?

Mnogi ljudi, posebno oni koji nisu vlasnici, smatraju da su pileće kosti idealne za pse, i da će ih obradovati i pomoći im tako što će ostatke svog ručka istresti pored kontejnera, to jest – ostaviti ih psima „na dar”.

Ipak, pileće kosti su veoma krte, i izuzetno su opasne, posebno za mlade pse, kao i za pse manjih rasa.

Za vlasnike ovih ljubimaca upravo je jedan od najvećih problema rizik da će njihov ljubimac tokom šetnje nanjušiti bačenu kost, i pojesti je – krišom ili bežeći od vlasnika.

Stoga stručnjaci savetuju da se, ukoliko primetite da je vaš pas na ulici pronašao i pojeo ovakve kosti, obavezno obratite veterinaru.

Ukoliko niste u prilici, još jedan od saveta je da psu date da pojede hleb.

Ova hrana trebalo bi da obloži oštrice kostiju i smanji opasnost od unutrašnjih povreda sistema za varenje.

U ovakvim situacijama nikako ne treba izazivati povraćanje.

Ako su se kosti spustile u želudac, nikako ne treba rizikovati i vraćati ih nazad.

Vlasnicima se zbog visokog rizika od povreda pilećim kostima savetuje da budu izuzetno oprezni – kako u svom domaćinstvu, tako i tokom boravka napolju.

Pazite na to kako odlažete ostatke jela u kojima se nalaze i kosti. Spakujte ih u kesu i sigurno zatvorite kantu, jer će njihov miris obavezno privući psa.

Ako imate dvorište, postarajte se, takođe, da pileće kosti odlažate van domašaja ljubimca.

Tokom boravka napolju birajte staze kojima šetate psa i redovno obnavljajte komande kojima navodite psa da pljune i ostavi neželjenu hranu.

Ove komande najteže je sprovesti i na njima je potrebno uporno raditi kako bi vas pas poslušao u situacijama koje mogu biti rizučne po njegovo zdravlje.

Izvor: infobrif

Be First to Comment

Оставите одговор