Press "Enter" to skip to content

Kućni ljubimci dobrodošli u prostorije Opštine Vračar

S prvim danima ove godine stigla je i mogućnost za kućne ljubimce da sa vlasnicima uđu i u prostorije javne uprave u Beogradu, što je zasluga Opštine Vračar koja je prva u srpskoj prestonici pokrenula ovu inincijativu, a i sprovela je u praksi.

Psi koji su u naručju ili na povocu, kao i mace u transporterima, mogu sada zajedno sa svojim vlasnicima da uđu u prostorije Opštine, šalter sale, a jedino ograničenje odnosi se na pse koji spadaju u opasne rase, poput staforda, koji će vlasnike morati da sačekaju ispred Opštine u kućicama i mestima koja su za to predviđena.

Predsednik Skupštine opštine Vračar Mihajlo Grupković kaže da je proširenje gradske odluke o držanju kućnih ljubimaca posledica realne potrebe, ali i deo koncepta odgovornog vlasništva na kome opština Vračar radi prethodne dve godine.

Ljubimaca sve češće ima i na neočekivanim mestima

Psi i mačke sve češće nailaze na simpatije građana u kafićima, tržnim centrima, pa i na fakultetima i u gradskom prevozu.

Poznat je slučaj mace na Fakultetu političkih nauka koja već godinama zajedno sa studentima „sluša“ predavanja u amfiteatru i slušaonicama, a često se na društvenim mrežama pojave slike u kojima zaposleni u policiji, javnoj upravi ili drugim delatnostima brinu o kucama i macama koji nemaju vlasnike.

„Pored vakcinisanja, čipovanja, rada na tome da vlasnik ne napušta ljubimce, idemo dalje i sada će oni ulaziti u šalter salu i uslužni centar Opštine“, navodi Grupković i objašnjava da time Opština pokazuje razumevanje za građane kojima ponekad kućni ljubimci budu ukradeni kada ih ostave ispred Opštine“, naveo je Grupković.

Prema njegovim rečima, i zaposlene u Opštini obradovala je ovakva odluka, jer i među njima ima vlasnika kuca i maca, a onih koji se plaše nema.

„Oni razumeju potrebu za ovim, jer smo mi već dugi niz godina među opštinama s najvećim brojem vlasničkih pasa“, ističe Grupković i dodaje da se nada da će i druge opštine u Beogradu slediti primer Vračara.

Grad je predvideo da svaka opština odluku o dozvoljavanju ulaska kućnih ljubimaca u prostorije opštine donese sama, a Grupković se nada da će Vračar „pokrenuti lanac“ i dovesti do toga da sve opštine postanu „pet frendli“.

Opština Stari grad prva je pre nekoliko godina ispred zgrade opštine postavila parking za pse, odnosno predvidela mesto na kome će psi sačekati svoje vlasnike, a sve su češće i akcije širom Srbije gde građani prave kućice za lutalice, ostavljaju hranu i vodu za životinje koje se na ulici bore za opstanak.

Čini se da su ljudi postali osetljiviji na život slabijih, a svaki ljubimac na pažnju i ljubav odgovara deset puta jače, pa je to situacija u kojoj svi dobijaju.

Izvor: Tanjug

Be First to Comment

Оставите одговор